Omstreden quotum voor gehandicapten

Staatssecretaris Klijnsma, hier op sollicitatiebezoek bij Mark Rutte, is zelf gehandicaptStaatssecretaris Klijnsma, hier op sollicitatiebezoek bij Mark Rutte, is zelf gehandicapt

ANP

Toegevoegd: vrijdag 21 dec 2012, 13:34

 

In het regeerakkoord is afgesproken dat grotere bedrijven 5 procent arbeidsgehandicapten in dienst nemen, maar de werkgevers vinden het stigmatiserend en oncontroleerbaar. Nieuwsuur volgde staatssecretaris Klijnsma tijdens een werkbezoek en vroeg reacties van de oppositie en van openbaar vervoerder Connexxion.

Een arm

“Ik ken toevallig een trambestuurder met één arm”, zei staatssecretaris Klijnsma vorige week in een debat met de Tweede Kamer, oftewel er kan meer dan mensen denken. Ook een bedrijf als Connexxion, waar vooral buschauffeurs werken, kan gehandicapten in dienst nemen.

Kabinet

Het kabinet wil dat er veel meer mensen met een handicap in gewone bedrijven aan het werk gaan en wil daarom een quotum invoeren: bedrijven met meer dan vijfentwintig werknemers moeten vijf procent arbeidsgehandicapten in dienst nemen. Anders krijgen ze een boete van 5000 euro per niet ingevulde werkplaats.

PvdA-punt

Voor de PvdA was het quotum een belangrijk punt bij de onderhandelingen, want de sociaaldemocraten moesten akkoord gaan met grote bezuinigingen op de sociale werkplaatsen. Daar waren ze toen ze nog in de oppositie zaten nog fel tegen.

Kritiek

Werkgevers hebben grote bezwaren tegen een quotum. VNO-voorzitter Wientjes vindt het een belangrijk punt voor de besprekingen met het kabinet en ook van andere kanten komt kritiek: het zou stigmatiserend werken en oncontroleerbaar zijn. Gaat het quotum er toch komen?
Vragen en/of opmerkingen? Mail: Nynke.de.Zoeten@Nieuwsuur.nl
Origineel bericht: Klik hier